Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pikkelysömör és gyógyítása(30)

2009.04.30

Kiegészítve 2014 január

 

RETTEGETT BETEGSÉGEK: A PIKKELYSÖMÖR

 

Számos gyógyíthatatlannak hitt betegségek közül az egyik legfélelmetesebb betegségnek a kellemetlen és esztétikailag is félelmetes bőrbetegséget, a pikkelysömört /Psoriasis vulgaris/

tartják.

A statisztikai adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság 4 %-a érintett. A trópuson élő feketék és, az indián lakosság között ritkán fordul elő.A pszoriázis a nőket és a férfiakat egyformán érinti.

A bőrön kívül a pikkelysömör ízületi gyulladást is okozhat és a körmöket, de a hajas fejbőrt sem hagyja érintetlenül. Gyakorlatilag a test bármely tájékán keletkezhetnek éles határú kellemetlenül viszkető élénkvörös foltok, vagy plakkok. A jelenség felszínét lemezes hámlás borítja. Jellegzetes megjelenési helyük a csuklók, könyökök, térdek, a farpofák, a bokák, a lábszár.

A pikkelysömört a túl gyorsan szaporodó bőrhámsejtek egymásra tolulása, gyors felhalmozódása okozza. Pszoriázis esetén a bőrhámsejtek hozzávetőleg ezerszer gyorsabban szaporodnak, ezeket a bőrfelületi epidermisz nem képes megfelelő ütemben levedleni és így összetorlódnak és ez képezi a jellegzetes pikkely-szerű lemezes hámlást.

A pikkelysömör keletkezését két enzim az adenozin monofoszfát /ADM/ és a guanidin monofoszfát /GMP/ arányának a megváltozása okozza.A betegség tehát enzimhibával függ össze!

Noha a pikkelysömörnek jelentős genetikai komponensei vannak, mégis a terápia középpontjában, a két szóban forgó enzim egyensúlyának a helyreállítása áll.

A pikkelysömört számos tényező okozhatja, vagy járul hozzá a kialakulásához. A tökéletlen fehérjeemésztés miatt bél toxémia /Candida, vagy baktérium endotoxinok/keletkezhet.A csökkent májműködés is előkelő helyet foglal el a kiváltó okok sorában.A májfunkció romlása következtében csökken a méregtelenítés, és a vérben megemelkedik a toxikus anyagok szintje. További okok lehetnek: az alkoholizmus, sok állati zsír fogyasztása, a stressz és a rostszegény étrend.

Ennek megfelelően javítani szükséges az enzimműködést. Az ortomolekuláris terápiás beavatkozás között a vitaminellátás javítása fontos körülményként

 kezelendő. Az A- vitamin hámvédő hatása közismert. Természetes forrása a sütőtök, sárgarépa, paraj, sóska, tejtermékek, paradicsom, cékla, káposzta. petrezselyem, zeller, áfonya, barack, csipkebogyó.

E-vitamin napi 4oo NE. Forrása a teljes kiőrlésű gabonaliszt, csirázó magvak, szója, csipkebogyó, dióbél, földimogyoró, mák, tökmag, kapor, petrezselyem, zeller, csalán, mandula, napraforgóolaj.

A nyomelemek közül a Cr, a Se, és a Zn ellátás igényel külön figyelmet a terapeuta részéről.

Külön említendő a D vitamin aktív formája, amely szerepet játszik azoknak a celluláris folyamatoknak az ellenőrzésében, amelyek a sejtek másolódásában vesznek részt.

Az étkezési olajoknak rendkívül nagy szerepük van a kezelésben, mert a pikkelysömörben szenvedőknek nagyon alacsony a szérum szabad zsírsav szintje. Az ómega 3 zsírsavat tartalmazó olajok között a tökmagolaj, az olívaolaj, a ligetszépe olaj, a tengerihal olajok és a lenolaj említendő.

A gyógykezelésben számításba vehető növények között a hidrasztisz gyökér /Hidrastis canadensis, a szasszaparíja fajok és a szilimarin /Silybum marianum/említhető.

A gyógyulás kulcsfontosságú eleme a céltudatos táplálkozás, az általam is alkalmazott speciális diéta. Mindenekelőtt csökkenteni kell a cukor, a hús, az állati zsír, az alkohol fogyasztását. Szigorú VEGETÁRIUS, GLUTÉNMENTES étrendet kell kidolgozni és betartani. Garantáltan gluténmentes táplálékok-többek között- a rizs és lisztje, valamint a korpája, szójaliszt, kukorica liszt, burgonya. Növelni kell a zöld rostos növények, a tengeri halak és a müzlik részesedését a táplálékban.
Fontos, hogy éhgyomorra egy evőkanál lenolajat fogyasszon a gyógyulni vágyó és étkezés előtt egy teáskanál frissen darált lenmagot vegyen magához, miután az étkezési olajoknak rendkívül nagy szerepe van a kezelésben, mivel ezeknél a betegeknél tipikusan alacsony a vérszérum szabad esszenciális zsírsav szintje. Különösen hasznosak lehetnek a gyógyulási folyamat elősegítésében az ómega-3 zsírsavak. Az ezzel kapcsolatban végzett legtöbb klinikai vizsgálatban halolajt használtak, amely gazdag eikozapentaénsavban/EPA/és dokozahexaénsavban.A klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a tápanyagpótlásként adott napi 1o-12 g halolaj jelentős javulást eredményezett.

Egy svéd kórházban javulást értek el böjttel és vegetáriánus étrenddel.A javulás valószínűen annak köszönhető, hogy csökkent a bélben lévő toxinok és poliamidok szintje. Ugyancsak használt-a szóban forgó vizsgálatok szerint-a gluténmentes diéta.

A táplálék-kiegészítők között a multivitaminokat a mikroelemek sorában a Zn, a Cr és a Se említhető meg, mint hangsúlyozottabban biztosítandó tápanyag.

A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a stressz. Több páciens beszámolt arról, hogy

a betegség kialakulását megelőző hónapban valamilyen speciális stressz érte. Az orvosi szakirodalom leír néhány olyan esetet, amikor csak hipnózis alkalmazásával sikeresen gyógyítottak néhány beteget. Én a stresszoldásra a relaxáció különböző formáit /meditáció, tajcsi, jóga, csikung/ alkalmazom, illetve javaslom, de sikerrel alkalmazható a fülakupunktúrás beavatkozás és adekvát homeopátiás, illetve spagirikus szerek is.

A pikkelysömör kialakulásában minden bizonnyal fontos szerepet játszik a szervezet hosszú ideje fennálló többszörös mérgezőanyagokkal való telítettsége, az elsavasodás és a sav-bázis egyensúlyának a megbomlása.A terápiás folyamat kezdetén a legfontosabbnak ezért a szervezet minél tökéletesebb méregtelenítését tartom.A rotációs méregtelenítésre jól bevált komplex homeopatikumok állnak rendelkezésemre, amit kiegészítek fülakupunktúrás kezelési kombinációkkal is.

A pácienseimnél a gyógyító munkát természetesen egy részletes és minden fontosabb meridiánra kiterjedő általános állapotfelméréssel kezdem a Voll-féle állapotfelmérő és diagnosztizáló készülékemmel.A diagnosztikai eredményt archiválom, hogy időközönként ellenőrizhessem a páciens állapotát, és kontroll méréssel összevethessem az aktuális állapotot. Így figyelemmel kísérhető a gyógyulási folyamat progressziója. Legtöbb esetben enterális diszfunkció és hepatómális elváltozás észlelhető. Érdekes módon a dermatómális R.Voll által felfedezett és leírt meridiánon ritkán mérhető energetikai eltérés.

A helyi kezelésre számos tüneti /palliativ/megoldásra alkalmas, szinte megszámláhatatlan készítményt ajánlanak . A gyulladáscsökentésre az orvosi gyakorlatban alkalmazott hidrokortizon alternatívájaként több növényi hatóanyagról is érdemes szót ejteni: a glicirretinsav az igazi édesgyökérből (Glycyrrhiza glabra), a kamilla (Matricaria chamomilla)

és a kapszaicin a cayenne borsból (Capsicum  frutescens).

Az édesgyökérben található glicirretinsav hasonló hatású, mint a helyileg alkalmazott hidrokortizon, melyet a hagyományos orvoslásban a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére használnak. Számos vizsgálatban hatásosabb volt, mint a helyileg alkalmazott kortizon.

A kamillakészítményeket Európában, így hazánkban is széles körben alkalmazzák gyúlladás csökkentőként midenféle bőrpanaszok kezelésére, így pikkelysömörre, ekcémára és száraz, töredezett irritált bőrre is. A kamillanövényben lévő flavonoidok és esszenciális illó olajok jelentős gyulladáscsökkentő és allergiaellenes hatásúak.

A kapszaicin a cayenne bors aktív hatóanyaga. Helyileg alkalmazva serkenti, majd blokkolja a kis kereszmetszetű fájdalomérzékelő rostokat, oly módon, hogy kiüríti belőlük a P-anyag nevű neurotranszmittert. Erről az anyagról tudjuk, hogy a fájdalomérzet perifériákról való továbbításának legfontosabb kémiai továbbító vegyületei /kemomediátorai/. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a hungarikumnak számító hazai paprikafajtáknak egyik legfontosabb alkaloidája a kapszaicin. A kapszaicin tartalmú krémeket sikerrel alkalmazták klinikai vizsgálatokban.

A helyi kezelésre különböző fizikoterápiás beavatkozások is szóba jöhetnek. Így heti három alkalommal ultrahangos kezelés, 42-45 fok C-on 2o percen át, vagy  UV-B 295-3o5 nm 2mw/cm2 ultraibolya sugárzás három percig heti három alkalommal. A rubin kristállyal történő 3-5 perces kezelés az általam alkalmazott esetekben nem volt eredményes.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pikkelysömör

(Biro Ervin, 2017.06.25 23:50)

Dr. Gere Tibor természetgyógyász a Google szerint már nem rendel. Egyébként az index pikkelysömör gyógyítása fórumon elég sok beteg osztja meg a tapasztalatait. Ott is sokan jelezték, hogy étkezési szokások változtatásával tünetmentesek lettek...

Re: Pikkelysömör Debrecen Hortobágy utca 5

(deél istván, 2017.10.25 21:22)

Szeretném meg tekinteni a hozzászólásokat

tli@freemail.hu

(Lipták Tímea, 2012.08.11 11:59)

Szeretném megtudni, hol dolgozik és el lehet-e Önhöz menni kezelésre?
Köszönettel!
Lipták Tímea
06/30
400
8455

Re: tli@freemail.hu

(György Szilamer, 2013.10.29 08:44)

Kedves Uram!
A diétát illetően állati fehérjeés gluténmentes diétát jánlok.Magyarországon úgy tudom,hogy én tudom a pikkelysömört egyedül gyógyítani.
Csikszeredában a Sapientia Egyetemen tartottam egyszer előadást és ott egy helyi magyar orvos azt mondta,hogy ott kénes kenőccsel tudják gyógyítani ezt a betegséget.Próbálja megegy bőrgyógyász orvossal meggyógyíttatni magát.
Helyi kezelésre kamilla teás borogatás,diólevél tea borogatás,vagy holttengeri sós borogatás ajánlható és 20 dkg szódabikarbónával készült fürdővízben való fürdés heti 2 alkalommal.
Az én általa használt szerek ,amit egyedileg ajánlok a betegeimnek Németországban,Ausztriában és nálunk szerezhetők be
Szeretettel dr Gere T.professzor

Re: Re: tli@freemail.hu

(cornelia_911, 2013.12.08 11:41)

tisztelt uram,
szeretném konzultálni, kérem hól praktizál?
Köszönöm válaszát.

Re: Re: tli@freemail.hu

(Judit, 2015.04.06 09:45)

Érdeklődöm hol lehet a kenőcsöt megvenni és mennyibe kerül

Re: Re: Re: tli@freemail.hu

(farkas nikoletta, 2015.04.12 21:31)

Nekem is a kenőcs nevekéne

Re: Re: tli@freemail.hu

(MÁNDI MARIANN, 2015.08.24 09:02)

Tisztelt Uram!
Szeretném megkérdezni a kenőcs nevét, és hogy mikor tudok venni belőle.
Üdv. Mándi Mariann

abartha @t-online.hu

(Bartha Attila, 2015.10.14 11:57)

Szeretném megtudni, hogy hol dolgozik, és lehet-e önhöz menni kezelésre ?

Re: abartha @t-online.hu

(hriczu.sandorné@gmail.com, 2017.04.20 19:58)

szeretném olvasni a választ a hozzászóláshot. kösszönöm.

Re: Re: abartha @t-online.hu

(GereZs, 2017.04.23 19:11)

Tisztelt Asszonyom!

Kérem hívjon fel a 20/9643-787-es számon.

Köszönettel:
Gere Zsolt

Erdély

(Kaskötő Csilla, 2016.12.31 16:50)

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkerdezni, hogy a gyomorsavnak van köze a pikkelysömörhöz?

gyorgyszilamer@gmail.com

(gyorgy szilamer, 2013.10.28 23:14)

Tiszteletem Doktor Ur, en mar 6 eve h probalok megszabadulni ettol a betegsegtol, nalam mikor jelentkezzet elore csak kis mertekben majd fokozatosan csak szaporodott a betegseg, 3 evvel ezelott erdekes modon ugyancsak fokozatosan el tunt es mai napig hala a jo istennek csak kis mertekben jelentkezik a fejboron ez neha a labszaron, erdekelne egy on altal ajalt dieta hogyha lehet, es azert kerek itt segitseget mert en erdelybol vagyok, meg egy keresem lenne, tudna nekem ajalni egy legalabb olyan jo termeszetgyogyaszt mint on itt erdelyben? elore is koszonom, minden jot kivanok

Re: gyorgyszilamer@gmail.comen is a kenocs nevet szeretnem tudni

(Eross Iren, 2015.07.23 19:50)

A kenocs nevet szeretnem megerdeklodni Koszonom!!!!

Szekesfehervar

(Farkas Ágnes, 2015.07.02 18:23)

Tisztelt Doktor ur! Biologiai terapiat kaptam cimziat rheumatoid artritiszemre tavaly ettol pustulosis sporiasis alakult ki kezeimen, labaimon. Humirat inditottak utana de csak rosszabb lett, a sima pikkelysomor is elterjedt rajtam. Olyan sulyos pustulak, hogy korhazban voltam tobbszor vele mar. A terapiatol pajzsmirigy cysztaim is lettek. Ezt is elvettek. Jelenleg medrolt szedek, nem sok eredmennyel elakarnak egy ujabb biologiait is kezdeni. Gyogynovenyeket iszom, homoktovisolajat, omega 3,6,9, mariatovisport szedek es utifumag hejat is. Ezen kivul kurkuma ceyan borssal szinten. Folyadeknak zold tea es citromosviz. Ezeket egy honapja kezdtem el a kozerzetem javult, borom nem. Voroshust alkolholt soha nem fogyasztottam. Mit tudna javasolni ezek melle, helyett nagyon elvagyok keseredve, rokkant lettem. Halas koszonettel, Agi

Bp,Kisfaludy utca88

(Ráczné Zsuzsa, 2015.03.21 22:17)

T. Dr.SZERETNÉK ÉRDEKLŐDNI SEGÍT-E MÉG A PIKKELYSÖMÖR GYÓGYITÁSÁBAN?ha igen kérnék egy telefonszot.Köszönettel:RácznéC

sipos.kitti@gmail.com

(Sipos Kitti, 2014.08.22 07:47)

Szeretnék Önhöz kezelésre járni, el tudná küldeni nekem a rendelése helyét/idejét, esetleg bármilyen közvetlen elérhetőséget(e-mail, telefon)?

Köszönöm!