Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természetgyógyászat mindenkinek c.könyvről készült recenzió

2011.01.06

 

Egy korszerű természetgyógyászati könyv margójára

 

A természetgyógyászatot alkalmazó hazai közönség régi óhaja teljesült azzal ,hogy napvilágot látott Dr. Gere Tibor professzor a legszélesebb olvasói igényeket kielégítő átfogó  könyve „Természetgyógyászat mindenkinek” címmel. Örömömre szolgált ,hogy a könyv egyik lektoraként elsőként tanulmányozhattam ezt a tudományos igényességgel megírt ,de a szakterületen kevésbé járatos olvasó számára is a szerzőtől megszokott érthetőséggel elkészített munkát.

Dr. Gere Tibor professzor a Magyar Tudományos Akadémia doktora több külföldi (a New York -i,az Orosz ,a Szlovák ) tudományos akadémiák tagja a tőle megszokott alapossággal ,magas  szakmai színvonalon írta meg  ezt a maga nemében hiánypótló munkát ,amelyben közel 600 oldalon 350 (ebből 50 színes) ábrával illusztrálva mutatja be a hazánkban alkalmazott húsz természetgyógyászati szakterületet, részletesen tárgyalva  azokat a természetgyógyászati eljárásokat  is (hagyományos tibeti orvoslás, ajurvédikus gyógyászati eljárások,biológiai fogorvoslás,a vér oxigenizációjánalapuló eljárások,méregtelenítési módszerek ,antropozófus orvoslás,biorezonancián alapuló eljárások,Voll-diagnosztikai módszer ,táplálkozástan)  amelyeket a természetgyógyászatot szabályozó hazai rendeletek még nem tartalmazzák de , ma már hazánkban is elterjedt módszernek  számítanak.

A könyv, bár tudományos népszerűsítő munkának minősíthető ,de sok tekintetben kielégíti a tankönyvekkel szemben támasztott igényeket is. Nem tekintette ugyan  feladatának a tárgyalt módszerek protokollszerű bemutatását ,de egyes fejezetei (a reflexológia,a fülakupunktúrás addiktológia,a fitoterápia ,a hagyományos kínai orvoslás,a reflexológia,a Voll-diagnosztika) használható ,a gyakorlatban is alkalmazható megoldásokat,gyógyítási beavatkozásokat is tartalmaznak .

Nekem személy szerint legjobban a táplálkozással,az emésztőrendszer működésével kapcsolatos  fejezet nyerte meg a tetszésemet. Nem véletlen ,hogy a Szerző ezen a területen ért el kiemelkedőnek számító gyógyítási sikereket hiszen amint a bevezetőben erről maga is említést tesz meglepő biztonsággal képes gyógyítani olyan emésztőszervi diszfukciókat ,mint az iritábilis vastagbél gyulladás,a krónikus hasnyálmirígy rendellenességek,a máj –és epe betegségek,a Chron betegség, a haspuffadás, a gasztritisz különböző formái,a székrekedés ,a krónikus hasmenés,az aranyér műtét nélküli gyógyítása stb.

Teljesen új megközelítési módnak tekinthető az a felismerése,hogy a szubklinikai hasnyálmirígy gyulladást gyakran az epehólyag elégtelen működése ,a rendszeres epehólyag ürítés hiánya okozza,vagyis az epével telített vezetékből a  csatlakozó hasnyálmirigy vezetékbe kerülő epe váltja ki a hasnyálmirigy irritációját és gyulladását. Hasonlóan figyelemfelkeltő a cukor –és a zsír - anyagcsere forgalmi rendellenességeivel és annak gyógyí-tásával foglalkozó része. Ugyancsak újszerű a bélflóra működésével,a baktériumoknak az  immunológiai rendszerre gyakorolt hatásával foglalkozó könyvrészlet is.

Különösen megragadó a Szerző világos,magyar nyelvünket kifogástalanul alkalmazó stílusa .Nem tekinthető véletlennek,hogy a korábban megjelent munkáival a Szent  István Egyetem Professzori Tanácsa ,a professzor társak, két ízben is a „Tankönyvek szép magyar nyelven „ pályázat első díját két alkalommal itélte oda Gere professzornak.

Hasznos ismereteket nyújt a könyv a homeopátiát alkalmazók egyre bővülő táborának is. A homeopátia elméleti alapjaira építve mutatja be a módszert a kötet írója .A fejezet részletesen tárgyalja a homeopátiás módszer sajátosságait,bemutatja,hogy a hagyományos allopatikus eljáráshoz képest mennyire speciális a homeopátiával kezelt betegek gyógyulási folyamata. Mi az amiben merőben más ez a már több mint kétszáz éve működő informatikai módszerrel gyógyító eljárás, mi is az a Hering szabály?Milyen logikai sorrend szerint gyógyulnak a különböző szervek?Milyen  fontossági sorrend  szerint várható a betegek szervek  felépülése?

A könyv olvasása alapján válik az  olvasó számára teljesen érthetővé,hogy miért választotta már az egyik legrégebbi és legismertebb nemzetközi tudományos minősítő intézet  széleskörű nemzetközileg is ismert tudományos munkássága elismeréséül  az Angliában  működő International Biographical Centre (Cambridge) két ízben is az „ÉV EMBERÉVÉ „   Dr. Gere Tibor professzort.

A könyvet figyelmébe ajánlom minden a természetgyógyászat iránt érdeklődő szakembernek, olvasónak ,gyógyítónak és átmeneti egészségügyi zavarokkal küzdő honfitársamnak,egyetemi és főiskolai hallgatóknak ,fiataloknak és időseknek egyaránt .Nem hiányozhat a mű egyetlen magyar család könyvespolcáról ,személyes könyvtárból sem.

Mint a Szerző tudós - és alkotó társa kívánom a tisztelői ,volt betegei ,leendő páciensei ,barátai és kollégái nevében is,hogy hosszú ,alkotó sikerekben gazdag pályafutása további eredményekkel  gyarapodjon  a szakma,a társadalom ,a magyar haza  és a szűkebb családi köre számára .

Isten áldása kísérje munkáját!

                                    

       Dr. Holdas Sándor professzor

       a Magyar Tudományos Akadémia doktora

       ny. kutatóintézeti főigazgató

 

A könyv beszerzési lehetősége :www.geretermeszetgyogyaszat.eoldal.hu

 

Kép


 

 

      A könyv  fedélterve

      Tipográfia :Nakov Ljubomir

       Szent István Egyetem Nyomdája .Gödöllő .2010.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Eger

(Szakács Ibolya , 2011.02.04 20:48)

Válasz Szakács Ibolyának Egerbe
Póstán utánvétellel is megküldjük a könyvet.
Az ára miután kis példányszámban jelent meg 10.000 Ft+ a posta költség.
Üdvözlettel Dr Gere Tibor

Eger

(Szakács Ibolya, 2011.02.04 18:48)

Szeretném megkérdezni hol rendelhető a könyv? Vidékre postán is megküldik? Mennyi az ára?

Nagyatád

(Nagy József, 2011.01.26 23:23)

Gratulálok!
Végre egy színvonalas átfogó munka,amely méltó módon reprezentálja a magyar természetgyógyászatot.Minden honfitársam nevében is köszönöm Professzor Úr!

Ózd

(Mustos János, 2011.01.07 21:25)

Meg szeretném venni,hol kapható,

Ózd

(Barta J.István , 2011.01.07 21:24)

Mit lehet tudni a tartalmáról.Van e internetes tartalom jegyzéke?

Tura

(Pásztor János, 2011.01.07 21:22)

Érdekelne a könyv ,hol lehet majd kapni?

Derecen

(Pocsai Károly , 2011.01.07 21:21)

Ho lehet kapni a könyvet és mennyibe kerül?

Kisujszállás

(Janó János , 2011.01.07 21:19)

Nagy érdeklődéssel várom a könyv megjelenését.