Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amit a csontritkulásról tudni kell

2008.03.08

Kiegészítve ,átdolgozva 2012 augusztusban

Megjelent a Természetgyógyász Magazin 2012 júliusi szám 44-45 oldalán

 

Amit a csontritkulásról tudni kell

Gere Tibor-Gere Zsolt
A csontritkulás népbetegség, miután a lakosság 9-1o %-a érintett. A betegségben szenvedő diagnosztizáltak számát  hazánkban 6oo ooo,a látens eseteket 3oo ooo-re teszik.
A csontritkulás lényege, hogy a csontok belső szerkezetét alkotó lemezek rendellenesen elvékonyodnak, porózussá válnak, aminek a következtében eltörhetnek.
A csontváz jellegzetes pontjainak valamelyikén bekövetkező csonttörésből rendszerint csontritkulásra lehet gyanakodni. Ezek a bordák, az alkar,a csigolyacsontok és a combnyak törése.Ezek közül az utóbbi régiók károsodása végzetes kimenetelű lehet.
Hazánkban évente 15-2o ezer combnyaktörést regisztrálnak és az esetek 15-2o %-a valamilyen szövődmény következtében rendszerint fél éven belül meghal.
A vázolt folyamatban a legriasztóbb az a jelenség, hogy a csontritkulás egyre fiatalabb korosztálynál figyelhető meg.
A csontváz növekedése és fejlődése fiatal korban a legintenzívebb.A csontok ilyenkor nemcsak hosszméretükben növekednek, hanem serdülőkorban és azt követően még vastagszanak is.A csontváz állapotában nagyjából az élet delén 35-4o éves korban figyelhető meg fordulat, amikor a korral együtt járó hormonális változások a pajzsmirigy,a mellékpajzsmirigy és a nemi hormonok működési zavara miatt lassú csontleépülés kezdődik.Hozzávetőleg 7o éves korra a maximális csonttömeg egyharmada elvész.
Ez az idős korral járó folyamat különféle beavatkozással lassítható, megállítható, sőt sikeres terápia megválasztása esetén, a csontok általános állapota javítható.
A kedvezőtlen csontleépülés okainak latolgatásánál érdemes elgondolkozni azon,hogy a természetes környezetben élő népeknél és a vadon élő állatoknál nem figyelhető meg ez a jelenség.
A csontritkulásnak két formája jöhet létre: a csontlágyulás, vagy osteomalácia, amikor a csontokból az ásványi anyagok, főleg a Ca hiányzik. Az osteoporózis amikor, a csont szerves állománya, mind az ásványi anyagai csökkennek.
A csontok szilárdságát a belsejében található csontgerendák adják. Ha a csontritkulás fellép, akkor ezek mind vékonyabbak lesznek, és könnyen eltörnek.
A legfontosabb tünetek :
-Gyakori végtagfájdalmak az ágyéki ( lumbalis)-, a hát-és a deréktájon jeletkező rendszeres fájások.
-Változó testmagasság. Ha a lefekvés előtt és közvetlenül a reggeli felkelés után mért testmagasság különbsége a 2 cm-t meghaladja, nagy biztonsággal lehet csontritkulásra következtetni,
-A már korábban felsorolt csonttörések, az említett testrészeken.
A csontszövet ugyanis, mint legtöbb szövetféleség dinamikusan változó le- és felépülő állományú.A teljes átépülése, kicserélődése, hét évenként következik be.
A csontritkulás nemcsak a női nemhez kötött, a férfiak is egyre gyakrabban betegszenek meg csontritkulásban. Minden negyedik férfi érintett, míg a nőknél minden harmadik személy.
A legfontosabb kiváltó okok :
-A csontritkulás az emberiség két lábra való állásának az ára, amikor a test statikai viszonyainak a megváltozása miatt a gyakori derékfájás, lumbágó is fellép.
-A megnövekedett átlag életkor.A kedvezőbb életfeltételek és a rendezettebb egészségügyi viszonyok következtében meghosszabbodó életkor miatt vált gyakoribbá a betegség. Európában például még néhány generációval ezelőtt az átlagéletkor 4o év körül alakult, vagyis az emberek még a csontritkulás bekövetkezése előtt meghaltak.
-A csontritkulás okai között harmadikként említhető –talán a legfontosabb, a valósághoz legközelebb álló feltevés szerint-az iparosodás és az azzal együttjáró életmód, táplálkozási és civilizációs változások, a mozgásszegény életmód, a motorizáció, a csökkenő fizikai munka.Valószinü ezek a tényezők váltották ki, hogy a csontritkulás tömeges méreteket öltött  a civilizált lakosság körében.
A denaturált finomított fehér ételek a kristálycukor a finomított lisztek, belőlük készült pékárú,a tej??/megjelenése és széleskörű elterjedése, a fejlett életszínvonallal rendelkező népesség körében.
A csontsűrűség csökkenésében nem kevés szerepük van a különböző, mértéktelenül alkalmazott és fogyasztott gyógyszereknek. Az ember a betegségek leküzdésének az érdekében egyre nagyobb mennyiségű mesterségesen előállított  gyógyszereket (medikamentumokat) fogyaszt, amit a világon az egyik legnagyobb jövedelmet biztosító , legprofitábilisabbnak számító iparág állít elő és bocsát a lakosság rendelkezésére. A betegségektől való rémület és pszichés irtózás következtében „gyógyszerfalóvá” /medicinafággá/ váló emberiség soha nem látott tömegű –gyakran indokolatlan mennyiségű -gyógyszert fogyaszt.A hatalmas méretűvé fokozódott szintetikus hatóanyagok „marék számra való felvétele” számos u.n. mellékhatásuk révén tönkreteszik a bélflórát, terhelik az anyagcserét, elsősorban a májat és rongálják az emésztőtraktust.
A csontritkulást elősegítő /kiváltó/ gyógyszerek között a szteroidokat,a víz-és hashajtókat,a véralvadást -és a gyomorsav csökkentőket kell említeni. Jelentős szerep jut ezen kívül a csontritkulás kiváltásában a fogamzásgátló és antidepresszáns készítményeknek.
A felsoroltakon kívül a tömeges méreteket öltő élvezeti cikkek kategóriájába tartozó anyagok, mint az alkohol, a koffein és a nikotin tovább növelik a  kalcium (Ca) kiürülését a szervezetből, csökkentik a májműködést, a D-vitamin átalakulás hatékonyságát, ami tovább rontja az egyébként sem megnyugtató helyzetet.
A csontritkulás élettani magyarázata.
A betegséget kiváltó tényezők között első helyen kell említeni a szervezet abszolút és relatív Ca hiányát, vagyis a Ca mint a csontépítés egyik legfontosabb elemének a bélből való felszívódásának a zavarait.A Ca ugyanis hiába jut megfelelő mennyiségben a szervezetbe, ha nincs megfelelő felszívható formában, nem tud átjutni a bél falán és távozik a szervezetből anélkül, hogy hasznosult volna.A Ca ugyanis csak megfelelő, lebontott ionizált állapotban tud felszívódni ,a természetben leggyakrabban előforduló karbonát alakjában nem.A természetes ásványi kalcium karbonát felszívódásra való alkalmassá tételéhez, az ionizáláshoz elegendő gyomorsavra van szükség. Hatékonyan szívódnak fel a bélcsatornából a kalcium szerves savakkal alkotott sói, mint a  kelátok, citratok, laktátok,aszparátok stb.
A csontépítésben központi szerepe van a D-vitaminnak. Ez a vitamin –mint köztudott-a napfény ultraibolya sugarainak a hatására bekövetkező fotokémiai reakció révén a bőr alatti kötőszövetben képződik az elővitaminjából./Talán érdemes megjegyezi, hogy a D-vitamin és elővitaminja szterán vázas vegyületek/a bőr alatt keletkező formája a májba, illetve a vesébe kerülve egyre hatékonyabb változattá alakul át. Ha ez a vitaminképzési folyamat valahol zavart szenved, abban az esetben a szervezetben nincs elegendő hatékony vitamin, ami –ez is eléggé köztudott- nélkülözhetetlen a Ca bélből való felszívódásában is.
Legutóbb az is ismertté vált, hogy a D-vitamin mellett a K-vitaminról is kiderült, hogy ennek a létfontosságú hatóanyagnak nemcsak a véralvadásban, hanem a csontokban „porszívóként” működő Ca megkötő osteokalcin nevű fehérje aktivizálásában is szerepe van.Ez a fehérje nemcsak megköti, hanem a csontokon belül tartja a kalciumot.
A K-vitaminról azt is tudni kell, hogy a D-vitaminhoz hasonlóan zsírban oldódó hatóanyag és a bélbaktériumok képezik. Ezért is fontos, hogy a fertőzéses betegségek alatti antibiotikumok szedése után, a bélflórában bekövetkező baktériumflóra pusztulást követően keletkező u.n. disbiózisos állapotot sürgősen helyre kell állítani .A bélflóra rendezés történhet savanyított tejtermékek fogyasztásával és hasznos bélbaktérium fajokat/bifidusok, acidofil fajok,coli/ tartalmazó készítmények szedésével.
Átlagon felüli K-vitamint tartalmaznak a szójaolaj,a leveles zöldségek,a káposzta,a peterezselyem,a saláta,a brokkoli ,a spenót,a spárga,a friss zöldborsó,a zöld tea,a teljes kiőrlésű gabona, általában a keresztesvirágú zöldségek.

A B6 vitamin és a folsav szerepe
Mindkét vitamin az egyik aminosav származék a homocisztein szint szabályozásban játszik szerepet. Ha ezek a vitaminok hiányoznak, vagy kevesebb van belőlük,akkor nő a vér homocisztein tartalma.Erről a vegyületről tudni kell, hogy a metionin nevű aminosavból képződik és elősegíti a csontritkulást.A B6 vitamin egyúttal növeli a petefészek sárgatest hormon a progeszteron termelését, ami egyéb ivari /szexuál/szteroidokkal együtt az egészséges csontozathoz nélkülözhetetlen.
Ki kell emelni a csontritkulást előidéző tényezők közül azt a körülményt, hogy a dohányzás B6 vitaminrabló és ezen keresztül csontritkító hatású!
Sok a B6 vitamin a diófélékben,a búzakorpában,a káposztában.
Nagy a folsav tartalma a sárgarépának,a sárgabaracknak,a tökféléknek,a teljes kiőrlésű gabonaféléknek.
A csontépítésben kitüntetett szerepet játszó mikroelemekről sem szabad megfeledkezni. Ezek között elsősorban a mangán, a magnézium, a bróm és a cink említhetők meg, úgy is mint csontszövetalkotók, vagy mint például a bróm, amely szexuálhormonszint növelő.

No és mi a különböző hormonok szerepe a csontritkulásban?
A vérplazma Ca szintjét a pajzsmirigyen elhelyezkedő piciny kis belsőelválasztásu mirigy hormonja a parathormon/emeli/ és a pajzsmirígy kalcitonin hormonja /csökkenti/ szabályozza. Ennek a finom regulációs mechanizmusnak köszönhetően a vér Ca szintje fiziológiás körülmények között szűk határokon belül ingadozik, viszonylag állandó.
A parthormon a csontokból vonja ki a Ca-ot a csontfaló osteoklast sejtek segítségével.

És mi a szerepük a nemi hormonoknak és a klimaxnak?
A klimaktériummal bekövetkező női nemi hormontermelés- csökkenés/ösztrogének, progeszteron/ fokozza a csontfaló sejtek parthormon érzékenységét és ezzel a csont leépülést, a csontritkulást és elindít egy olyan folyamatot, ami fokozott kalciumkiürüléssel jár a szervezetből.Vagyis ebben az u.n. változó korban lényegesen megnő a csontritkulás kialakulásának /és a sejtek rákos elfajulásának/ a veszélye.
Az optimális Ca ellátás szempontjából nemcsak a szervezet számára rendelkezésre álló ionos Ca mennyisége fontos, hanem lényeges a kalcium-foszfor aránya /C:.P arány/.Ha a táplálékban több a foszfor ,ez újabb kalcium kiürülést indít el a csontokból!
Az ideálist megközelítő Ca ellátás végett fontos ismerni a leggyakrabban fogyasztott táplálékaink Ca.P arányát.
A Ca:P arány szempontjából kedvező táplálékok:
a mák /Ca.P arány/ 1148:884/
a petrezselyem / 783.6o7/
a csalán(!) /2oo:12o/
a káposzta /212:87/
a hagyma /87:45/
a füge /54:32/
a narancs /42:22/
és a” főbűnösök”:
az ömlesztett sajt/4oo:7OO! !!!
a tojás/56:216/
a virsli /15:372/
a csirkehús /12-2oo/
a borjúszelet/1o:193/
a sertésszelet/5:186/.

További Ca szintcsökkentő tényezők
-A sok cukor fogyasztás.A túlzott, fölöslegben felvett cukor mennyiség ugyanis a béltraktusban elerjed, és az erjedés révén keletkező különböző illozsírsavak/ecetsav,propion-sav,vajsav/a szervezet „savasodását” erősítik.A fölöslegben keletkező szerves savak közömbösítéséhez /pufferolásához/ a szervezetnek Ca-ra szüksége.
A fehér lisztben kevesebb a Ca mint a teljes kiőrlésű lisztekben, illetve a belőlük előállított készítményekben, miután a búza, vagy a rozsmag héját és az alatta lévő szöveteket eltávolították /korpa/ ami csökkenti a finomliszt rost és vitamin tartalmát és így a liszttel felvett  keményítő cukron keresztül történő elbomlása is  „savasít”.
A túlzott fehérje bevitel szintén rontja a szervezet sav-bázis egyensúlyát ,miután a lebontott fehérjékből keletkező aminosavakat is közömbösíteni kell ami ismét Ca csökkentő faktorként jelentkezik.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az aminosavak lebontása során keletkező karbamidot is dezaminálni,illetve közömbösíteni szükséges.A túlzott fehérje fogysztás miatt kialakuló kedvezőtlen anyagcsere szituációról már korábban a metionin-homocisztein átalakítás kapcsán , mint a kifejezetten Ca ürítő hatású tényezőről ,már említést tettünk és a probléma súlyának megfelelően még a későbbiekben visszatérünk.

És mi a helyzet a tejjel?
A tehéntej táplálkozás-élettani jelentőségének a megítélése –különösen az olaj-pontosabban a margaringyártó ipar offenzív propagandája miatt-ellentmondásosnak látszik. Célszerű ezért erre a témára újra visszatérni.
A természetes tehéntej feldolgozása során ugyanis a Ca értékesülést elősegítő enzimek tönkre mennek. Bonyolítja a tej megítélését az a körülmény is, hogy az emberek egy része a tejet rosszul emészti.A Föld lakosságának egy része ugyanis örökletesen nem rendelkezik a tejcukor emésztéséhez szükséges, laktóz enzimmel. Az ilyen személyeknél jelentkező genetikai rendellenesség a laktózintolerancia.Ilyen embereknél a bélben emésztetlenül maradt cukrok erjedése miatti rendszeres hasmenés, rontotta ennek a biológiailag nagyhaté- konyságú tápláléknak a megitélését.
Véleményünk szerint-igaz, hogy az ember szinte az egyetlen faj amely a más állatok által termelt tejet szívesen fogyasztja-mégsem nélkülözhetjük a természetnek ezt a legcsodálatosabb .mintegy 12o hasznos összetevőt tartalmazó produktumát .Annál inkább sem miután fehérjéje biológiailag teljesértékű, esszenciális amino- és zsírsavtartalma az ember számára ideális táplálékká teszi .Vitamin,enzim,hormon,baktérium stb. tartalma mellett rákellenes, öregedést lassító,idegnyugtató,alvást támogató, gyulladást csökkentő stb. hatású anyagokat is tartalmaz. Ezen a helyzeten még az sem változtat lényegesen, hogy a csecsemők egy része, akik egy éves koruk előtt anytej helyett tehéntejet fogyasztottak, gyakrabban válnak allergiássá, mint a kizárólag anyatejen felnőtt társaik.

Az üdítőitalok és a csontritkulás
Szólni kell –a csontrirkulás aspektusából vizsgálva-a korunkban tömeges méretet öltő, különböző izgató, ajzó, élénkítő és ízanyagokat tartalmazó agyonreklámozott-a keleteurópai országokban sokáig nélkülözött-üdítőitalok fogyasztásáról.
Régóta feltételezik ugyanis, hogy az üdítők, különösen a két barna, széndioxiddal dúsított kellemes ízű ital, nagy foszfortartalmuk miatt, csökkentik a vér Ca szintjét, fokozzák annak kiürülését. Különösen veszélyes a gyermekek fejlődésére a túlzottan magas foszfortartalmú, nemcsak natúr gyümölcs alapanyagú üdítők fogyasztása, mert a megfigyelések szerint,csontváz hiányos ásványianyag beépülése /mineralizációja/, különösen a gazdagabb országokban, tömeges méreteket öltött. Ezzel is magyarázható, hogy a csontritkulás egyre fiatalabb korosztályokat érint.

A diagnosztizálás lehetőségei
A csontritkulást korábban csak röntgenfelvétellel tudták kimutatni. Ez a diagnosztikai módszer amellett, hogy gyakori alkalmazása sugárveszélyt rejt magában, csak 3o%-os ritkulás esetén érzékelte az elváltozást.A napjainkban alkalmazott módszerek, például a csontszövet X sugár elnyelő képessége alapján /DEXA eljárás/ működő módszer, lényegesen érzékenyebb.
Elterjedt eljárás, a csontátépülés-lebontás kimutatására a kamputer tomográf /CT/.A csont lebontás végtermékeinek a vizeletben történő vizsgálata, a csontszövetvesztés mértékét is mérni tudja.
Csak érdekességként említjük meg, hogy létezik a csontritkulás kockázatának mérésére szolgáló speciális pontozási módszer, amellyel a rizikó tényezők mértékét lehet meghatározni.
Legújabb vizsgálatok szerint a csontritkulást a fehérje-anyagcsere zavara idézi elsődlegesen elő.A fehérjemetaboliz- musban bekövetkező zavarok ugyanis a szervezet általános kötőszöveti gyengeségét okozzák. Ennek következtében a rendelkezésre álló kalcium beépülésének nincs megfelelő szöveti háttere, nincs hová beépülnie ,így a csontgerendák felépülése, nem jöhet létre. Ebből az következik, hogy amíg nem rendeződik a fehérje-anyagcsere, nincs semmi értelme a D-vitamin és a mész adagolásnak, mert nincs meg a beépülés strukturális háttere, igy a terápiás célból adagolt Ca a különböző szövetekben /pajzsmirígy,hasnyálmirígy,prosztata,szív, érfalak/halmozódik fel.A Ca felvétel és az ellátottsági viszonyról a hajanalízis ad hű képet.
Hogyan rendezhetők a fehérje-anyagcsere viszonyok?
Első teendő a szervezet aminosav ellátásának ellenőrzése. Meg kell vizsgálni, hogy a felvett fehérjében lévő aminosavak mennyisége és aránya mennyiben fedezi az adott szervezet szükségletét kvalitatív és kvantitatív szempontból.
Rendezni kell a bélműködést. Ennek kapcsán sor kerülhet /amennyiben ennek az indikációja fennáll/a vastagbélöblítésre /Colon hidroterápia/, vagy tisztító teakeverékkel való szanálásra.
A következő lépés a májműködés, a májfunkciók ellenőrzése, miután a fehérje, illetőleg az aminosav anyagcsere központját ez a létfontosságú szerv képviseli. Szükség lehet a fehérjebontó enzimek termelődésének az ellenőrzésére, a hasnyálmirigy funkció kontrolljára is. Ezt mi a biorezonanciás diagnosztikai készülékkel végezzük.

A kelátterápia
A kelátok olyan gyűrűs /heterociklusos/ vegyületek, amelyekben a gyűrűt alkotó szénatomok közül legalább egy hidrogén, vagy fématom.A természetben előforduló legismertebb kelátok például a növényi sejtek asszimilációjában fontos szerepet betöltő klorofill és a vörösvértestek O2 transzportját bonyolító hemoglobin. Ezek a szervezet legbonyolultabb molekulái közé tartoznak.
A terápiás célokra használt – a kelátterápia alapját képező-vegyület egy aminocetsav, amely javítja a sók vízoldhatóságát, feloldja az erek falára lerakódott plakkokat, a meszet, ezzel javul az érfalak állapota az erek átjárhatósága, a mikrocirkuláció. A kelátok alkalmazásának további előnye, hogy ezek a vegyületek megkötik a nehézfémeket, csökkentik a dohányzás, okozta kadmium feldúsulást a szervezetben.

A megelőzés lehetőségei
A legfontosabb teendő, hogy át kell térni a helyes táplálkozásra. Kerülni kell a nagy fehérjetartalmú ételeket, a húst, a tejet, a tojást, a sajtokat, a tejfölt, a koffein tartalmú italokat, valamint a finomított u.n. fehér ételeket. Növelni kell a növényi eredetű táplálékok a zöldség, a gyümölcs, gabonafélék, mák, szezámmag, olajos növények, dió, mogyoró, mandula, hántolatlan gabonafélékből készült termékek fogyasztását.

A mozgás
A rendszeres aktív mozgás fontos mechanikai inger a csontok számára. Javítja azok vérellátását,a tápanyagok transzportját és bejutását a csontszövetbe.A mozgáshiány csontritkulást okozó hatásának ékes bizonyítéka például, hogy az űrhajósok a kozmoszból való visszatérésük után rendszerint enyhe csontritkulásban szenvednek.
Az életkornak és az alkatnak megfelelő sport, vagy/és torna, idősebb korban napi 4o perces séta ,javítja a csontváz általános állapotát. Fekvőbetegeknél és sportolóknál jól megfigyelhető a csontok használata, vagy nemhasználatának a következménye. Különösen az időskori finom, átgondolt megfelelően átélt mozgás/ pl.jóga, tajcsi, csikung/kiemelkedő fontosságú az egészségmegőrzésben.

A természetes gyógymódok
A legegyszerűbb terápiás elemek alkalmazása, például a csonterősítő drágakövek/kalcitkő például az  
Opál/ viselése.Ezek rezgésük révén segítik a csontok erősödését. Minden alkalmas időt meg kell ragadni a rendszeres napfürdőzésre és a friss légfürdőre.
A hidroterápiás eljárások közül a meleg fürdő, a váltózuhany, a frottír törölközővel való ledörzsölés az u.n. frottirozás, a ledörzsölés, a vízgimnasztika jótékony hatású.
Célszerű a terápiás programba beépíteni kötőszöveti és csonthártya masszázst. Számításba jöhet még a mérsékelt termoterápia és a mágnesterápia is, mint a csontváz állapotát és szerkezetét előnyösen befolyásoló tényező.
Az egyéb terápiás beavatkozások között a rendszeres vitamin kiegészítést, a Ca szükségletnek megfelelő cápaporc,tojáshéjpor fogyasztását említjük meg. Jól kiegészíti a programot a csipkebogyó, diólevél, a kakukkfű, édeskömény, vagy tarackgyökér tea fogyasztása.
A talpreflexológiai beavatkozások között az anyagcsere és a Ca pont kezelése jöhet számításba.
Az akupresszúrás pontok szisztematikus kezelése (pl.az epehólyag-3 pont) szintén segíthet.
A homeopátiás szerek egész sora áll a szakemberek rendelkezésésre. Ezeket szakavatott személy irányítása mellett szabad alkalmazni. Elkerülhetetlen beavatkozás a szervezet általános méregtelenítése a nehézfémek (Al, Cd, Pb, Sn) kivezetése.
A savas irányba eltolódott szervezetben meg kell szüntetni a PH eltolódást, rendezni kell a sav-bázis egyensúlyt.
Csak mindezek után kerülhetnek szóba a csontképződést elősegítő beavatkozásokhoz rendelkezésre álló készítmények szakszerű használatával való beavatkozások. 
Végezetül szót kell ejteni a csotritkulás pszichoszomatikus hátteréről. Mint minden betegségnek ennek is van lelki,szellemi háttere. Ez esetben abból lehet kiindulni, hogy a szóban forgó rendellenesség folytán gyakran fordul elő csonttörés, a miatt mert a csontok merevvé, rugalmatlanná, törékennyé váltak. Ez azt is jelenti, hogy maga az ember is elvesztette lelki alkalmazkodó képességét, túlzottan törekszik a szabályok, a normák betartására, dogmatikussá vált.
Gondoljunk csak bele a csontritkulás többnyire idősebb korban, következik be, amikor az ember már –az esetek többségben-megrögzött szokásainak rabjává válik, akinél az alkalmazkodó képesség teljes hiánya is bekövetkezhet.”Aki nem hajlik az törik.” Mondja a közmondás. Nagyon fontos tehát, hogy az idősebb korúaknak legyen elég erejük a szemléltváltásra,a hajlékonyságuk, rugalmasságuk visszanyerésére. Térjenek át a pozitív gondolatok erősítésére.
Természetesen itt sem szabad megfeledkezni, hogy a kezeléseket és a kiegészítőket mértékkel és komplexen kell alkalmazni.
Legvégül szeretném felhívni a figyelmet a túlzott Ca fogyasztás veszélyeire.A mértéktelenül „kanálszámra”fogyasztott mészkiegészítő készítmények felmérhetetlen kárt okoznak. Ilyen esetben felgyorsul-a korral egyébként is bekövetkező-meszesedési folyamat.
Ennek folyamányaként az erek törékennyé válnak, belső lumenük csökken, ami növeli a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa, a hirtelen halál veszélyét.
Ne felejtsük soha el, hogy minden beavatkozás a szervezet belső rendjébe csak szakszerű ellenőrzés mellett folyhat.
Gere Zsolt és Gere Tibor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zsigoerika@gmail.com

(Zsigó Erika, 2014.01.20 11:04)

Csontritkulás esetén a Ca, D vitamin , K2 vitamin ajánlott mennyiségével
kapcsolatosan több eltérő véleményt olvastam.A szakorvosok sem mondanak egyformát. Szeretném tudni, hogy Ön szerint mi a javasolt mennyiség.
A 2000 D vitamin mellé kell 1000 Ca, vagy kevesebb is elég??

Re: zsigoerika@gmail.com

(Zsigó Erika, 2014.01.20 23:27)

Kedves Zsigó Erika!
A D-vitamin terápiás adagja 1000 Ne,a K-vitamin 70 mg a napi Ca szükséglet ha jók a felszívódási viszonyok akkor 800 mg.Én a Tovitát szoktam ajánlani és Schüssler sóval + homeopátiával gyógyítom a csontritkulást.
Üdvözlettel: prof. dr Gere Tibor

evamoli@mail.datanet.hu

(Ádám-Éva Szolnok, 2010.03.02 23:21)

teljesen el képedtem, a fenti információ olvasását követően. Nálam több évvel ezelőtt megállapították a csontritkulást. A szakorvos a gyógyszer mellett heti 1 Fosamax) napi 1300 mg Ca bevitel- étkezéssel/tejtermék/ - gyaloglás, kerékpározás gyógymódot alkalmazta. Az eredményem nem romlott, de nem is javult. Jelenleg 2 év gyógyszer szünet,a többit javasolta alkalmazni./mozgás, Ca-bevitel/ Akkor most a tejtermék jó hatással van, vagy nincs??

Re: evamoli@mail.datanet.hu

(Tóth Ildikó, 2013.01.02 17:53)

Nincs jó hatással kedves Éva, csak az ízesítetlen joghurt meg a kefir hasznos a szervezetednek. A tejet, sajtot kerülni kell, mert rontja a kalcium felszívódást. Már rég kiderült arról a terpáiáról, amit a szakorvos alkalmaz, hogy nem használ. Vegyél újonnan kiadott könyvet a csontritkulásról, és te is meggyőződhetsz róla.

vackor@beco.hu

(Marianna, 2010.03.01 11:23)

Őskü

(Nagybandó András, 2008.03.09 10:01)

Élvezetes olvasmánynak is.

Boczonád

(Ferenczy László, 2008.03.09 09:59)

Nagyon jól megírta.

karcag

(Nagybaczó András, 2008.03.09 09:58)

Szenzációs