Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért lesz az idős ember cukorbeteg?

2009.08.24

Frissítve 2014.01.

Miért lesz az idős ember cukorbeteg?

Az öregkori vagy a II. tipusú cukorbetegség nemcsak a szervezet szénhidrát anyagcsere -forgalmi zavara  amely azért jön létre mert az idősebb korban a hasnyálmirígy nem termel elegendő vércukorszint szabályozó inzulin hormont ,hanem az egész szervezetet érintő komplex megbetegedés ,amely a lélek az energia rendszer és a fizikai test diszharmóniáját jelenti .

A feszült lélek ,a magányosság ,a megalapozatlan aggódás ,az egész életen át tartó megfelelési kényszer ,a lehangoltság ,az erőn felül vállalt teher ,a létbizonytalanság ,a tehetetlenség érzése ,a megözvegyülés ,a mozgásszegény életmód ,a helytelen táplálkozás, főleg a sok finomított (és olcsó) szénhidrát fogyasztása ,a megkeseredett élet miatti édesség utáni leküzdhetetlen vágy az egész szervezetet tönkre teheti.

Mi a teendő?

Be kell tartani a napi 160-180 g szénhidrát fogyasztást 6-8 részre osztva. Alaposan kell rágni,hogy az emésztése már a nyál ptialin enzimével meginduljon.Tilos minden fehér étel cukor,sütemény ,édes gyümölcs ,üdítők fogyasztása. A zöldségek közül a keserű leveles zöldségeket kell enni :jégsaláta,kínai kel,fejessaláta ,friss zöld kapor ,articsóka. A gabonák közül a tönköly ,a rozs ,a köles ,a hajdina élvez prioritást. A gyümölcsök közül a sok flavonoidot tartalmazó fekete színűeket :áfonya ,szeder ,kökény savanykás érettségben fogyasztható.

A gyógyteákat egyénre szabottan kell összeállítani :szederlevél,málnalevél ,áfonyalevél,csalán,szamócalevél.kecskeruta ,kukoricabajusz,pitypanglevél és külön hidegen elkészített fehér babhéj tea keverékéből.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Nárai László, 2009.12.16 09:33)

Nagyon informatív írás